vrijdag 11 februari 2011

stokstaartje heeft ingebouwde zonnebril

StokstaartjeImage by 19digital53 via FlickrEen stokstaartje is een bijzonder leuk beestje. Hij ziet er guitig uit, leuk koppie en zijn houding als hij op wacht staat ziet er ook heerlijk eigenwijs uit. Geen wonder dat hij in de dierentuin een van de publiekslievelingen is. De meeste stokstaartjes wonen niet in een dierentuin maar in Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Mozambique.

Stokstaartjes hebben verder 2 bijzondere features:
Ze hebben rond de ogen een circel van donkere haartjes die als een zonnebril werkt. De zwarte haren rond de ogen absorberen het zonlicht zodat het niet in de ogen weerkaatst wordt. Een ingebouwde zonnebril dus.
Op hun buikje hebben ze vrij weinig haar. Als ze het koud hebben gaan ze dus met hun buik naar de zon staan om zich lekker op te warmen. Als ze het wat warm krijgen gaan ze naar hun koele hol onder de grond en daar gaan ze met hun buikje op de koele grond liggen. 's Nachts moeten ze wel opletten dat ze tijdens hun slaap niet teveel afkoelen, ze lossen dat op door een stapeltje te maken, ze liggen dus op elkaar. Ik heb nog niet kunnen achterhalen hoe ze beslissen wie er onderop moet.





Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen:

Een reactie posten