maandag 14 februari 2011

alle vaders verzamelen!

Nog nooit heb je zoveel aanstaande vaders bij elkaar gezien. Met duizenden pinguins staan ze bij elkaar hun ei uit te broeden. Juist ja, de mannen broeden het ei uit. In mei leggen alle vogels een ei keizerspinguin is daarop geen uitzondering. Hier in Nederland is het een lekkere periode om te broeden maar in Antarctische winter met soms wel 60 graden onder 0 is het flink afzien voor de mannen. De vrouwtjes vinden dat ze hun plicht hebben gedaan na het leggen van hun ei en ze vertrekken naar andere oorden waar meer voedsel is. Schat, let jij even op het ei, ik ben even eten halen! Het mannetje legt het ei op zijn voeten om het te beschermen tegen de kou. Zijn hangbuik komt ook mooi van pas, daarmee dekt hij het ei toe. Ze zou toch alleen even eten halen? waar blijft ze toch?

De realiteit is dat het vrouwtje pas na ruim 2 maanden terugkomt als het ei bijna uitkomt. In de tussentijd kan het mannetje nergens heen, hij zou tenslotte op het ei passen en hij kan geen kant op met dat ei op zijn pootjes. Om een beetje warm te blijven gaan de mannetjes dicht bij elkaar staan. Ze drentelen wel een beetje heen en weer zodat niet steeds hetzelfde groepje mannen de pisang is om aan de koude buitenkant van de groep te staan. Nadat het ei is uitgekomen is het de beurt voor het mannetje om even eten te halen, je zou denken dat die boos zijn en ook minstens 2 maanden wegblijven maar nee, ze vullen hun reserves aan (ze zijn tijdens het broeden 50% van hun lichaamsgewicht kwijtgeraakt) en gaan daarna meteen weer terug naar moeder de vrouw.

In de film march of the penguins willen ze ons laten geloven dat pinguins monogame dieren zijn. Mooi niet na een paar seizoenen gaan ze uit elkaar en zoeken ze een nieuwe partner. Niet zo vreemd, als je als man een paar keer bent verlaten om een paar maanden in de snijdende kou op een ei te passen terwijl je vrouw lekker aan het eten is dan is het logisch dat je op zoek gaat naar een ander. Ik snap dat best. De ironie wil dat het jaar daarop met de nieuwe relatie precies hetzelfde zal gebeuren. Stel je eens voor hoe de gesprekken zullen zijn daar op die poolvlakte, duizenden verlaten mannen, opgescheept met ei. Ze laten denk ik geen spaan heel van hun vrouw. Tsja, mannenpraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten