dinsdag 22 februari 2011

Knuffelig visje, die Snotolf


De naam doet misschien anders vermoeden maar de snotolf ziet er echt schattig uit. Hij heeft een plomp, hoekig lijf met 7 beenachtige stroken. Een stel leuke oogjes erbij en het is een niet te missen soort in de Nederlandse wateren. Juist ja, in Nederland. Je moet een beetje geluk hebben maar binnenkort zijn ze er weer. Normaal leven ze op grote diepte, tot wel 300 meter, maar als het tijd is om kleine snotolfjes te maken zoeken ze ondiepe wateren op, zoals de Oosterschelde. Ze wachten tot het water 5-8 graden is.

De snotolf heeft een zuignap op zijn buik, dat komt dan goed van pas want in de Oosterschelde kan het flink stromen. De mannetjes gaan in het ondiepe water liggen wachten op een een leuk vrouwtje. Het mannetje ziet er in de paarseizoen prachtig uit, hij is dan mooi rood van kleur. Na het paren dumpt het vrouwtje de eitjes en vertrekt meteen weer. In elke eitje zit een druppeltje olie als voedingsstof. Het is dus de taak van de vader om op de eitjes te letten. Best een klus want ze leggen 100.000 tot 300.000 eitjes!! Na 6 tot 8 weken komen de eitjes uit.

De eitjes worden trouwens ook wel als nepkaviaar verkocht.... zit je dus die lieve schattige snotolf emryo's te eten....eet smakelijk....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten