vrijdag 18 februari 2011

De snelheid van de cheetah

Kenia-1203
foto: Navid. Vahdat
We weten dat een cheeta snel is maar hoe snel is een cheetah nou eigenlijk? In volle snelheid is een cheetah net zo snel als een auto op de snelweg. Hij kan dus 100 a 110 kilometer per uur in volle sprint. Hij is volledig op snelheid gebouwd: lange katachtige poten waar hij goed mee kan afzetten, lichte flexibele botten en hij is slank en gespierd gebouwd en gezegend met een groot hart en grote longinhoud. Die enorme snelheid kunnen ze echter maar kort volhouden, na 500 meter is de koek al weer op.

De cheetah gebruikt zijn snelheid om te jagen. Hij sprint achter zijn prooi aan en als hij dichtbij genoeg is laat hij zijn prooi struikelen door met zijn voorpoten een van de achterpoten van zijn prooi weg te tikken. Je ziet dit fenomeen ook wel bij voetballers ;-)) Het sprinten lijkt de cheetah makkelijk af te gaan maar na zo'n sprint is hij toch wel moet. Hij moet vaak 10 minuten wachten om bij te komen voordat hij zijn gevangen prooi kan verorberen.

Helaas is de kans dat je een cheetah in het wild ziet niet groot meer. Het is een bedreigde diersoort. Op deze site meer daarover.

4 opmerkingen:

  1. Leuk gemaakt, nu kan ik weer van alles in mijn spreekbeurt stoppen!! haha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. handige foto voor spreekbeurt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Graag gedaan, veel succes met je spreekbeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. handig deze info, had ik ff nodig voor mijn werkstuk!!!!

    BeantwoordenVerwijderen