zondag 1 mei 2011

Vogelbekdier is niet om uit te lachen

vogelbekdier
In de serie malle beesten deze keer het vogelbekdier. Hij ziet er wel heel koddig uit met zijn malle snavel. Ik denk dat andere dieren hem ook best vaak uitlachen. Misschien is dat de reden waarom ze normaal gesproken alleen door het leven gaan. Alleen in de paartijd zoeken ze een partner, maar ja, die ziet er al net zo mal uit dus dat durven ze wel.

Het vogelbekdier kan je vinden langs de oostkust van Australie. Er valt veel te vertellenm over deze rare beesten maar ik ga er een paar dingen uitlichten.

Veelvraat
Het vogelbekdier is een echte hongerlap. In een nacht kan hij wel 1 kilo eten. Het beestje weegt zelf iets meer dan een kilo. Stel je eens voor! Als ik mijn eigen gewicht in een nacht moet opeten ontplof ik maar het vogelbekdier heeft er geen moeite mee. Als we er toch eens achter zouden komen hoe hij dat doet zonder heel erg dik te worden... Dan zit Sonja Bakker ineens zonder werk.

Malle snavel
De malle snavel ziet er koddig uit maar is vooral heel erg belangrijk. De snavel is in tegenstellig tot wat je zou verwachten heel erg zacht. Er zitten heel veel sensoren in en die gebruikt hij om zijn prooi te vinden. In het water waar hij graag op zoek gaat naar zijn eten doet hij zijn ogen en oren dicht en hij kan dat met zijn snavel voelen waar zijn eten is. Is dat niet knap?

Wel melk, geen tepels
De moeder zal de eerste tijd de jongen voeden met melk. Bijna alle dieren die dat doen hebben tepels maar het vogelbekdier niet. Ze heeft klieren op haar borst. De melk lekt langs de haren en de jongen likken het op. Het is voor moeders te hopen dat de jongen wel trek hebben, al die melk in je vacht lijkt me niet prettig. Gezien de hongerige aard van het beestje zal dat wel goedkomen. Na vier maanden kunnen de jongen zelf aan hun eten komen en verlaten ze het hol.

Oh ja nog iets knaps van het vogelbekdier: ze hebben een soort zwemvliezen tussen hun tenen. Dat is natuurlijk handig onder water, dan kunnen ze lekker vaart maken maar op het land is het wat onhandig. Ze kunnen dan die zwemvliezen intrekken en dan hebben ze meer grip en handige poten om hun hol te kunnen graven. Het lijkt een pre-historisch dier maar is wel uitgerust met wat high-tech features.

Het vogelbekdier is dus een fantastisch beest, en waag het niet om hem uit te lachen!

2 opmerkingen:

  1. Fantastische speling van de natuur. Wat een grappig dier. Vroeger met veel plezier mijn kinderen voorgelezen uit het Gouden boekje Rolle bolle beest oftewel de Platypus, oftewel het vogelbekdier.

    BeantwoordenVerwijderen