zondag 20 februari 2011

Hoeveel eet een nijlpaard?

Een nijlpaard weegt maximaal 3000 kilo dus we kunnen er van uit gaan dat hij ook veel eet. Hij eet zo'n 70 kilo gras, wortels en knollen en waterplanten per dag. Dat is dus ook meteen de reden waarom de boeren in afrika niet bij zijn als er een nijpaard op bezoek komt. Het lekkerste hapje is gras, overdag liggen ze in het water en 's nachts gaan ze het land op op zoek naar lekkere hapjes. Omdat ze 's nachts niet veel kunnen zien maken ze een spoor van poep naar hun eetplek. Een soort kleinduimpje dus, maar in dit geval kunnen we beter spreken van een grootduimpje. 

Overdag moet hij het met waterplanten doen. Ze zijn wel goed gebouwd op het leven in het water: hun ogen en neus zitten boven op hun kop dus ze kunnen bijna helemaal onder water en toch nog ademhalen en ook nog alles zien. Ze zitten in het water omdat ze slecht tegen de zon kunnen. 

Het beroemdste nijlpaard van Amsterdam was altijd Tanja, ze woonde in Artis. Ze is op eerste kerstdag in 2009 overleden. Ze is 49 jaar geworden. Fantastisch beest.

bron

5 opmerkingen: